Google+ Cafeluţă dis-de-dimineaţă: În atenţia Europei, din nou

miercuri, 19 iunie 2013

În atenţia Europei, din nou

Locația: Orăștie, Romania
     Din fericire, pentru consumatorii români această alertă nu are prea mare însemnătate, pentru că lotul de fructe de pădure (afine) descoperit de autorităţile italiene ca fiind infestat cu virusul hepatic A erau congelate. Provenienţa nu este sigură, înţelegem de la Realitatea.net, acestea putând să vină din România, Polonia sau Ungaria.
     Mai rău pentru români este că numele ne apare, de o vreme încoace, de fiecare dată când se descoperă alimente contaminate în lume.
      Practica aceasta de denigrare poate face parte dintr-o strategie economică a cărei victime suntem. Ideea care se promovează, mesajul subliminal transmis este că România NU ESTE UN PRODUCĂTOR SIGUR.
     Altfel spus, Uniunea Europeană ar trebui să nu ne mai asigure piaţă de desfacere, România trebuie să importe produsele pământului, pentru că de la noi plantele cresc direct infestate cu viruşi aducători de boli, iar asta s-ar datora mizeriei care domneşte, zic ei, peste tot în România.
     Pe de altă parte, am fost invadaţi de diferiţi investitori străini, numai în zonele limitrofe
ale Orăştiei există cel puţin două astfel de culturi - în speţă de afine. Controalele făcute la faţa locului, culmea, nu descoperă nimic, dar ele se referă în principal la modul de cultivare a acestor fructe de pădure, întreţinere a culturilor, la procedeele folosite la recoltare şi la depozitarea produselor până în momentul în care pleacă pe drumul desfacerii.
     Aceşti producători ne sunt utili pentru că oferă locuri de muncă sezoniere locuitorilor din apropiere. Numai că, atâta timp cât ni se pun beţe în roate, şi din acest punct de vedere suntem afectaţi de politica de denigrare economică menţionată mai sus, prin impactul pe care-l au asupra acestor investitori. Fireşte, după ce numele României apare pe o listă a suspecţilor, vor urma alte controale şi anchete pentru aflarea adevărului. Veşnic pisaţi de autorităţile în domeniu, patronii s-ar putea să-şi cam mute "şandramalele" în alte ţări, unde să fie lăsaţi în pace să-şi vadă de treabă.
      Oricum am interpreta acest presupus scenariu, nouă nu ne va fi bine. Liderii noştri politici fac sluj în faţa Uniunii Europene, iar Uniunea ne sabotează economia. În plus, pretenţiile absurde impuse din partea acesteia nu sunt de bun augur. Nu ştiu ce fel de lapte şi miere văd politicienii acolo, probabil nişte şpăgi substanţiale ca să închidă ochii la pretenţiile nepotrivite care ni se cer, şi tânjesc după ele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu