Google+ Cafeluţă dis-de-dimineaţă: Ieftinirea pâinii sau scăderea gramajului

joi, 1 august 2013

Ieftinirea pâinii sau scăderea gramajului

Locația: Romania
     Actualul Guvern se scaldă în două ape. Pe de o parte , pe de o parte ia, rezultatul final fiind "tot aia" ! Ce mi-e reducerea TVA-ului la pâine şi franzelă, dacă în același timp, cresc accizele la alcool. Vezi, Doamne, avem o rație de bani de încasat de care nu ne putem lipsi, aşa că ce dăm trebuie să recuperăm, fără să privim în stânga sau în dreapta, înainte şi înapoi, asta da ieftinire ! Un cetățean normal consumă, firește  o cantitate de pâine mai mare decât cantitatea de alcool, dar nu e echitabil. Pentru că se vorbește despre alcool, dar ne vom trezi cu accizele crescute şi la tutun, şi nu numai, pe lângă produsele de lux (sau "bunurile" de lux) aflate în aceeași situație. Am mai spus că banii trebuie căutați şi luați de acolo unde sunt în exces, nu de acolo de unde li se duce dorul. Cumpărătorii de bunuri de lux, dacă îşi permit bunuri de lux, înseamnă că au bani, au venituri mari, în timp ce oamenii care se limitează la cumpărăturile strict necesare, adică la alimente şi la îmbrăcăminte, nu îşi permit nici măcar să viseze la articole de lux. Ceea ce nu înțelege niciodată Guvernul, indiferent
de componența şi șefii care i s-au perindat la conducere, este că, în țară asta, sunt oameni, cetățeni cu acte ai României, cărora veniturile nu le pot acoperi strict necesarul, adică:
  • impozitul datorat statului pe locuință şi (cei ce nu dețin locuință proprie) chiria;
  • facturile (energie electrică, gaz, apă, gunoi, etc.);
  • îmbrăcămintea şi încălțămintea (achiziționată de la magazinele de vechituri);
  • alimentele zilnice;
  • medicamente (pensionarii);
  • abonamentul TV.
    Cei mai mulți dintre românii care sunt în țară, au venituri sub limita de supraviețuire. Dacă la impozite şi la facturi nu se pot face economii, adică nu se poate strânge cureaua, singurul lucru pe care-l poate face este să poarte hainele peticite şi să mănânce mai puțin decât are nevoie organismul. Făcând acest lucru, românul devine mult mai vulnerabil în fața bolilor ori, o dată bolnav, i se mai adaugă o categorie de plăți lunare, medicamentele, pentru care, evident, nu-i mai rămân bani. Aşa ajunge alegătorul român să fie băgat în groapă cu zile chiar de cei pe care şi i-a ales să-i reprezinte interesele.
     Nici peisajul legislativ nu e de natură să ușureze viața cetățeanului. Guvernul a creat tot felul de piedici, schimbă procedurile atât de des încât televiziunea sau radioul devin abonamente strict necesare pentru a fi în permanență la curent cu modificările Guvernului. De asemenea, procedeul din sănătate, acela cu "rezervare" la medicul de familie, ca la hotel, consumă nervii pacientului, pentru că nu-ţi poţi plănui boala, aşa cum îți plănuiești o vizită, excursie sau vacanță. Ori, aşa cum se știe  şi pățesc oamenii de obicei, dacă nu ai programare la medicul de familie, nu ţi se eliberează rețetă gratuită sau măcar compensată sau, dacă aștepți după programare, ajungi la tratament şi la medicamente cu întârziere.
     Pe de altă parte, chiar şi cu ieftinirea pâinii, prin reducerea TVA-ului de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, va avea, cu siguranță, un alt efect decât cel scontat. Asta pentru că prețul final al pâinii, aşa cum îl percepe şi îl plătește cumpărătorul în magazin, depinde de producător. Ori producătorii, lacomi aşa cum îi știm, vor scădea, pentru a nu știu câta oară, gramajele standard, tot în detrimentul cumpărătorului. Cu alte cuvinte, nici aşa nu e bine. Şi nu e bine pentru că Guvernul nu își duce la bun sfârșit ceea ce face. Păi dacă ar vrea să-şi atingă țelul ieftinirii, ar trebui să stabilească şi o valoare-limită, peste care producătorii să nu poată trece, calculată la gramul sau la kilogramul de pâine.
     Am spus-o ori de câte ori ni s-a adus la cunoștință câte-o lege, că previziunile Guvernului nu sunt reale şi că, oricât de bună ar fi intenția, se ajunge la interpretarea ei tot în defavoarea cetățeanului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu