Google+ Cafeluţă dis-de-dimineaţă: Preamediatizata naştere a nepoţelei lui Băsescu

luni, 2 septembrie 2013

Preamediatizata naştere a nepoţelei lui Băsescu

Locația: Bucharest, Romania
     "Într-o zi frumoasă de toamnă, chiar în prima zi, s-a născut o fetiţă şi mai frumoasă, pe care o chema Sofia-Raisa..."
     Aşa ar putea începe, peste ani şi ani de zile, povestea nepoţelei lui Băsescu, atunci când va fi devenit legendă. Până una-alta însă mass-media românească, începând de duminică dimineaţa, urlă pe toate canalele de 
televiziune, radio şi vuieşte prin ziare despre miracolul naşterii nepoţelei preşedintelui României, Traian Băsescu. Care miracol nu e mai miracol decât orice altă naştere, a oricărui bebeluş, în orice loc de pe pământul ăsta numit Terra, şi o fi şi pe alte planete despre care încă nu am aflat încă să fie populate. Rapid, oamenii de presă s-au grăbit de-a valma, care să-l intervieveze primul pe fericitul bunic în legătură cu evenimentul extraordinar.
     Aşa am aflat (şi ne-am mai liniştit şi noi, că eram prea îngrijoraţi, nu de alta...) că doamna Eba (fiica preşedintelui şi proaspăta mamă, n.a.) a născut prematur, dar că nu au apărut complicaţii în timpul naşterii cu cezariană şi nici după, că bebeluşul e fetiţă şi că nu a fost nevoie să fie incubată. Fotografia deja celebră a preşedintelui ţinându-şi nepoţica în braţe (alături) a devenit, în numai câteva ore, ceva din domeniul clasicului. În momentul în care scriu aceste rânduri deja a devenit veche, cu toate că n-au trecut decât vreo treizeci de ore de la naşterea fetiţei. Dintr-o altă sursă am aflat că o va chema Sofia-Raisa, dar asta nu e o hotărâre bătută în cuie, aşa că nu insistăm, cu toate că doamnele ştiriste de la televiziuni încă se întrec să ghicească numele pe care-l vor da părinţii fetiţei.
     Şi-acum prezicerile diverşilor specialişti în astre, horoscoape, cu alte cuvinte - ursitoare. O fi prea mult spus "ursitoare", dar sună cumva istoric, legendar, preţios. De fapt sunt doar nişte interpretări lipsite de bază ştiinţifică, legate de întâmplarea că micuţa s-a născut în prima zi a lunii, în prima zi a toamnei, cu cezariană şi exact la un an după căsătoria părinţilor ei. S-a prezis că va fi un lider căruia nu-i place să fie contrazis, iar cezariana i-a atribuit voinţa proprie de-a ieşi în lume în momentul ales de ea.
     Bineînţeles, tot ce s-a spus şi s-a interpretat în mass-media sunt simple speculaţii. Sunt umpluturi, "găselniţe", dezvoltări şi, în cele din urmă, vorbărie goală, lipsită de conţinut, de esenţă şi de importanţă.
      Mai aproape de realitate sunt cei ce comentează faptul că Elena Băsescu a născut la un spital de stat. Pe de-o parte, asta trebuia să semnifice modestia părinţilor şi a familiilor lor. Pentru cineva căruia nu-i pasă de bani, a nu apela la servicii medicale private este ieşit din comun. Poate doar zgârcenia ar fi putut sta la baza alegerii, dar atunci când e vorba despre sănătate sau, ca aici, despre viaţă şi moarte, nu cred aşa ceva. Pe de altă parte, Elena Băsescu a ocupat un loc de naştere gratuit, poate locul altei femei care nu-şi putea permite să nască la un spital privat, atâta timp cât ea putea să-şi plătească locul. Accentuez, cu riscul de-a mă repeta, că putea fi aşa. Din fericire, nu a fost.
     Mai gravă mi se pare chestia cu "o ţară de mămicuţe şi de bebeluşi", sintagma aruncată strategic de proaspătul bunic Traian Băsescu pe vremea când tăia din indemnizaţiile mamelor în goana nebună după bani. E, ţara tot în lipsă de bani a rămas, cu toate că s-au tăiat pensii, salarii, indemnizaţii, ajutoare, etc, dar acu' i-a venit rândul fiicei preşedintelui să fie "mămicuţă" şi a nepoatei lui să fie "bebeluş". Normal, pe ei nu-i arde problema asta, Băsescu nu se plânge de situaţia lui financiară personală, ci de situaţia financiară a instituţiei pe care o gospodăreşte, instituţie numită generic România. Sunt sigur că există la noi persoane sau familii atât de bogate încât, dacă şi-ar înjumătăţi fiecare averea şi-ar ceda o jumătate statului, pentru acoperirea datoriilor externe, am ajunge la zero, ba chiar ne-am alege şi cu ceva capital în plus. Numai că aceste "vârfuri" ale avuţiei nu sunt chiar atât de români - adică au furat de la România şi acum, de bună voie şi nesiliţi de nimeni, să dea jumătate înapoi ? Aşa ceva nu se poate, monşer !
     Şi, uite-aşa, vrând-nevrând, micuţa Elenei Băsescu a ajuns "În gura presei". Persoană importantă, de !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu